karjatilan varaosat ja koneet

Tehoa ja taloudellisuutta karjatilojen ammattilaiselta

AB TOMAS KJELLMAN NEWS

Täältä löydät ajankohtaista tietoa palveluistamme ja tuotteistamme.
4 minutes reading time (778 words)

Tavoitteena käsityön minimointi

Lahti_tapani_10_web

​Lahden tilan navetat ovat vaikuttava näky Luopajärven lakeudella. Tilalla on yksi vakituinen, suomalainen työntekijä ympärivuotisesti työssä. Tämä työhönsä sitoutunut ammattilainen oli rohkaisemassa Tapani Lahtea mittavaan investointiin.

TEKSTIT JA KUVAT Visa Vilkuna

Jalasjärvi, 2017

Jalasjärven Luopajärven kylässä tuhat lihanautapaikkaa käsittävää tilaa pyörittävä Tapani Lahti aloitti tilanpidon vuonna 2000. Pienehköstä sivutoimisesti viljel lystä tilasta on vajaassa 20 vuodessa kehitetty voimaperäisesti hoidettu noin 300 hehtaarin karjatila. Tilan kasvattamisessa on riittänyt haasteita, sillä Luopajärven lakeudella maausko on luja ja pelloista kilpailevia karjatiloja riittää. Paljon tässä ympäristössä on tiloja lopettanut, mutta jäljelle jääneet ovat lisänneet eläinmäärää ja siksipä lisäpellot ovat lujassa. Pääosin peltomme ovat kymmenen kilometrin säteellä, mutta kaukaisin lohko on peräti 60 kilometrin päässä, Tapani Lahti kertoo.

Tarkka huolenpito kannattaa
Tila ottaa vajaan parin viikon ikäiset ternivasikat kasvatukseen mahdollisimman suurina ryhminä. Vanhemman juottamon ryhmässä on 20 vasikkaa ja uudemmassa peräti 110 vasikkaa. Tämän kokoiset ryhmät vaativat äärimmäistä tarkkuutta ja lähes ympärivuorokautista huolenpitoa alkuvaiheessa, jotta vasikat lähtisivät reippaaseen kasvuun. Eläinten joukossa on kierreltävä päivittäin ja vasikkalaumassa on vietettävä aikaa. Nauta osaa peitellä sairautensa hyvin, koska on luontaisesti saaliseläin. Pienimpäänkin epäilyttävään seikkaan on heti tartuttava, sillä vuorokaudenkin odottelu saattaa olla vasikalle kohtalokas. Sonnien teuraspaino on ollut 350 kilon paikkeilla, mutta sekä päiväkasvua että teuraspainoa pyritään tulevaisuudessa nostamaan.

Koneet helpottavat arkea
Lahti pyrkii kaikissa työvaiheissa minimoimaan käsityön. Jos raskaaseen karjanhoitotyöhön on tarjolla koneellinen, työtä keventävä ratkaisu, niin sen hankkimista kannattaa vakavasti harkita. Apevaunista Lahden tilalla on pitkä kokemus. Vanhan, vuonna 2007 rakennetun lämpimän kasvattamon rehukeittiössä on aina ollut Peeconin sähkökäyttöinen 7,5 kuutioinen appeen sekoittaja. Moitteettomasti palvellut sekoittaja sai hiljattain uuden säilön ja sekoitusruuvin. Reilun kymmenen vuoden aikana noin 500 naudan appeet päivittäin sekoittanut yksikkö oli jo melkoisen kulunut. Mutta esimerkiksi kulmavaihde oli uutta vastaavassa kunnossa.

- Nykyisen kolmiruuvisen Peecon apevaunun valinnassa painoi melkoisesti pienestä sekoittajasta saadut hyvät kokemukset.  Vaununa Peecon vaikutti yksinkertaisen varmalta ratkaisulta etenkin meidän tilan tarpeisiin. Viime vuoden keväällä käyttöön otettu vaunu on 45-kuutioinen ja siihen saa mahtumaan vaivatta yli 20 000 kilon appeen kerralla. Isot Peeconit näyttävät olevan erittäin suosittuja Amerikassakin, perustelee Tapani Lahti nykyisen apevaunun hankintaansa.

Energiatehokas yksikkö
Iso kolmiruuvinen vaunu tarvitsee järeän traktorin eteensä, sillä pelkästään kokonaispainoa täydelle vaunulle tulee jopa 30 tonnia. Vaunun edessä on Fendtin 360 hevosvoimainen 936, joka ei ihmeemmin rasitu appeen sekottamisessa. Polt- toaineen kulutuskin on Lahden kokemuksen mukaan pysynyt noin 10 litran paikkeilla tunnissa.
- Useilla alueen karjatiloilla on siirrytty ajettaviin apevaunuihin. Itse kuitenkin järkeilin asian niin, että isoa traktoria tarvitsee maatilalla muutenkin. Sen lisäksi ajettavan apevaunun jälleenmyyntiarvo laskee melko nopeasti. Tämän lisäksi vaunu ja traktori -yhdistelmään on helpompi saada korvaavaa kalustoa, jos ongelmia esiintyy, Tapani Lahti perustelee.

Peeconin vaunun käytön oppii nopeasti. Ohjelmistoltaan yksinkertaisen selkeä ohjauspaneeli on helppo kiinnittää magneetilla traktorin ohjaamossa olevaan vastakappaleseen. Itse ohjain on jämerää tekoa ja isännän mukaan siitä näkee, että se on tehty todella vaativiin oloihin. Paripyörillä varustettu järeä telivaunu on koostaan huolimatta osoittautunut erittäin ketteräksi. Lähekkäin olevat akselit mahdollistavat käännökset ilman maan pinnan murtumista.  Mutta kaikesta huolimatta kulkureittien on oltava kunnossa ja pihalta nietokset aurattuna, kun vaunun kanssa kulkee. Ketjujahan traktorissa ei voi käyttää, sillä uudemman kylmäpihaton ruokintapöydät ovat rakennuksen sisällä.

Peecon Mammoet 45 m3

Nautaportti oy

​Ympärillä olevia tiloja on lopettanut, mutta jäljelle jääneet ovat lisänneet eläinmäärää ja siksipä lisäpellot ovat lujassa, Tapani Lahti kertoo.

Kiinteä apesekoitin

​Vuonna 2007 rakennetussa navetassa on kiinteä Peeconin apesekoitin, jolla ape-erät voidaan tarvittaessa räätälöidä eri ikäryhmille sopiviksi.

DIECI AGRITECH 35.7

​Lahden tilan Dieci on varustettu vetokoukulla. Isännän mukaan koukkua tulee käytetyksi yllättävän paljon kärryjen siirroissa.

Dieci on toiminut hyvin Pohjolan ääriolosuhteissa 

Ketterä ja luotettava
Tilalla on kokemuksia myös kurottajien käytöstä. Nykyinen, viitisen vuotta palvellut Dieci AgriTech 35,7 VS on tilan neljäs kurottaja. Kurottajaa käytetään joka päivä apevaunun lastaamisessa. Tämän lisäksi useamman kerran viikossa kurottajalla työnnetään lantakäytävät puhtaiksi ja kuljetetaan turvetta kuivikkeeksi. Koneen mittarissa on noin 3500 tuntia, mutta Tapani Lahden arvion mukaan vuotuiset käyttötunnit tulevat nousemaan lähemmäksi 1500 tuntia uuden pihaton valmis- tuttua.

Portaaton voimansiirto
Diecin voimansiirron portaattomuus oli hankintahetkellä ylivoimainen verrat- tuna muihin merkkeihin. Sitkeä ja vääntävä 93-kilowattinen moottori on käyttäjien mieleen. Nostovoima on 3,5 tonnia ja nostokorkeus 7 metriä. Toistaiseksi nämä mitat ja tehot ovat riittäneet, mutta mielessä on kyllä käynyt pykälää järeämpikin kone.

- Meidän tilan työt ovat kurottajan kannalta erittäin vaativia. Joka paikkaan tunkeutuvaa turvepölyä, syövyttävää lantaa, märkyyttä ja joskus pakkastakin. Hyvin Dieci on Pohjolan ääriolosuhteissa toiminut, Tapani Lahti tunnustaa.

Appeeseen tarvittava vilja ostetaan tuoreena ja litistetään viljan kosteudesta riippuen joko propionihapolla tai AIV-liuoksella laakasiiloon. Tarjontaa etenkin menneenä märkänä syksynä oli mukavasti. Tapani Lahti toivookin, että tuoreen viljan tarjonta pysyisi hyvänä, sillä naudan väkirehun kuivattaminen välillä ei anna mitään lisäarvoa rehuketjuun.

Esikuivattu rehu kerätään omalla ajosilppurilla laakasiiloon ja laadukas rehusato varmistetaan biologisella säilöntäaineella. Niitto ja osa rehun ajosta on uskottu urakoitsijalle. Myös lietelannan levitys hoituu urakoitsijan multaavalla vaunulla. Tilan pellot ovat nurmella viiden vuoden kierrolla. Kauraa ja ohraa käytetään nurmen uusimisessa suojaviljana, mutta sato korjataan maitotuleentumisasteella tuorerehuksi. Nurmesta pyritään saamaan kolme satoa, mutta kaikkina kesinä se ei onnistu.

Toimivan palvelun takana on aina ihminen
LIETEVAUNUT JEANTIL
 

TUOTTEET

 

KANTA-ASIAKAS

 

button login

 

SEURAA MEITÄ

 

Youtube logo

MYYMÄLÄT

 

KONEMYYNTI

  • 0424 720 600

 

VARAOSAT

  • 0424 720 300

 

LASKUTUS

  • 0424 720 500

 

Ab Tomas Kjellman

 

Teollisuuskatu 2 A, 68800 KOLPPI

FINLAND

Puh. +358 42 47201

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

y-tunnus: 0706216-7

 

 

Essi Intranet: